ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Προετοιμασία αγροτεμαχίων

Η προετοιμασία του χωραφιού στα περισσότερα είδη είναι η ίδια.

Ξεκινάμε με την καταπολέμηση των ζιζανίων και την ενσωμάτωση των υπολειμμάτων πιθανής προηγούμενης καλλιέργειας . Και τα δύο συνήθως γίνονται ταυτόχρονα με μηχανικά μέσα ( όργωμα ) και παράλληλα ετοιμάζεται και το χωράφι για την φύτευση ( καλλιεργητής, φρέζα, σβωλοκόπτης ). Πολλές φορές πριν από αυτές τις εργασίες είναι απαραίτητο να σπάσουμε τυχόν αδιαπέραστο ορίζοντα στο έδαφος για να επιτύχουμε καλύτερη στράγγιση. Στη συνέχεια γίνεται η ενσωμάτωση των εδαφοβελτιωτικών και το έδαφος είναι έτοιμο να δεχτεί τα φυτά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης κατάλληλος αυλακωτήρας που θα βοηθήσει πολύ στην ταχύτητα της φύτευσης. Επίσης αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άρδευση με σταγόνες πολλές φορές είναι χρήσιμο να απλώνεται ο σωλήνας πριν τη φύτευση ώστε να τοποθετούνται τα φυτά ακριβώς στη θέση του σταλλάκτη.

Εγκατάσταση φυτικού υλικού

Η εγκατάσταση της καλλιέργειας στο αγροτεμάχιο που έχει προετοιμαστεί πραγματοποιείται το φθινόπωρο ή την άνοιξη με το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό. Αν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης μπορεί να γίνει και ως 15 Ιουνίου. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγονται φυτεύσεις.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση των αποστάσεων φύτευσης ώστε να γίνονται εύκολα οι μηχανικές εργασίες τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό αν η φύτευση γίνει με το χέρι καλό είναι να χαράξουμε τις αποστάσεις ή να χρησιμοποιήσουμε νήμα .

Οι εργασίες φύτευσης μπορεί να πραγματοποιηθούν με φυτευτικές μηχανές όταν πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις αλλά μπορούν εύκολα να γίνουν και με το χέρι.

Αν έχει εγκατασταθεί πανί εδαφοκάλυψης για τον έλεγχο των ζιζανίων, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα μηχανικής φύτευσης παρά μόνο αν εγκατασταθεί μετά τη φύτευση ( είναι τεχνικά πιο δύσκολο ). 

Μετά τη φύτευση ακολουθεί απαραίτητα άρδευση ότι καιρικές συνθήκες και αν ακολουθήσουν (εκτός φυσικά βροχής). Με την άρδευση επιτυγχάνεται εκτός από την παροχή της απαραίτητης για το φυτό υγρασίας και στενότερη επαφή των ριζών με το νέο έδαφος του αγροτεμαχίου και συνεπώς καλύτερη και γρηγορότερη προσαρμογή και εγκατάσταση.

Άρδευση

Οι απαιτήσεις σε νερό των αρωματικών φυτών διαφέρουν μεταξύ των ειδών αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να τα θεωρήσουμε ξηροφυτικά με εξαίρεση τις μέντες και το μελισσόχορτο.

Φυσικά κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ανομβρίας και ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητα κάποια ποτίσματα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την άρδευση της καλλιέργειας. Το ποιος θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το αρχικό κόστος , η ύπαρξη μηχανημάτων , τα μανομετρικά στοιχεία και οι ποσότητες νερού που διαθέτουμε.

Από γεωπονικής  άποψης η στάγδην άρδευση είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για την άρδευση των αρωματικών φυτών. καθώς δίνει ομοιόμορφη υγρασία στην περιοχή που εκτείνονται οι ρίζες των καλλιεργούμενων φυτών και όχι των ζιζανίων και παράλληλα προσφέρει οικονομία νερού.

Καλλιεργητικές εργασίες

Οι κύριες καλλιεργητικές φροντίδες μετά τη φύτευση είναι η διαχείρηση  των ζιζανίων και οι πιθανές αρδεύσεις .

Η διαχείρηση των ζιζανίων τον πρώτο χρόνο της φυτείας είναι ίσως η πιο σπουδαία καλλιεργητική φροντίδα για την σωστή ανάπτυξη των φυτών.

Διαχωρίζουμε την ζιζανιοκτονία σε δύο φάσεις, ανάμεσα στις γραμμές και επάνω στη γραμμή.

Επάνω στη γραμμή αναγκαστικά το πρώτο χρόνο γίνεται με το χέρι ή με τσάπα. Από τον επόμενο όμως χρόνο και για τα μετέπειτα χρόνια της φυτείας η εργασία αυτή μειώνεται δραστικά – εφόσον βέβαια έχουν τηρηθεί οι σωστές αποστάσεις φύτευσης – γιατι τα φυτά έχουν μεγαλώσει και οι γραμμές έχουν ‘’ κλείσει ‘’.

Για την ζιζανιοκτονία ανάμεσα στις γραμμές υπάρχουν διάφορες τεχνικές με διάφορους υποστηρικτές . Να σημειώσουμε εδώ ότι θα πρέπει να έχει προαποφασιστεί το μέσο  μηχανικής ζιζανιοκτονίας ( καταστροφέας, φρέζα κ.α.) πριν από την φύτευση, ώστε να τηρηθούν οι ανάλογες αποστάσεις φύτευσης.

Ένας τρόπος για την καταστροφή των ζιζανίων ανάμεσα στις γραμμές είναι η χρήση μικρής φρέζας κατάλληλου πλάτους εργασίας. Η μηχανική καταστροφή των ζιζανίων γίνεται εύκολα αλλά η συχνά χρήση δημιουργεί πρόβλημα στις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Αντί για φρέζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλος καλλιεργητής που δεν δημιουργεί προβλήματα.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταστροφέας ζιζανίων που μειώνει το ύψος τους και επομένως και τον ανταγωνισμό απέναντι στην καλλιέργεια. Στην περίπτωση αυτή οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται συχνότερα.

Αντί για μηχανική καταστροφή των ζιζανίων υπάρχει και η μέθοδος της σποράς ελεγχόμενου είδους που θα ανταγωνίζεται αυτό τα ζιζάνια και θα ελέγχεται εύκολα από εμάς.

Μια ολοκληρωμένη τεχνική καταπολέμησης των ζιζανίων είναι η χρήση υφάσματος εδαφοκάλυψης. Το προτείνουμε για ορισμένα μόνο είδη και το κύριο μειονέκτημά του είναι  το αρχικό κόστος εγκατάστασης.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι χρειάζεται προσεκτική μελέτη επιλογής του τρόπου καταπολέμησης ζιζανίων ώστε να αποφευχθεί σπατάλη χρήματος και να γίνει μια σωστή αρχική εγκατάσταση της φυτείας.

Συλλογή – αποξήρανση – αποθήκευση 

Το στάδιο της συγκομιδής  παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, νωπής και ξηρής δρόγης αλλά και στη συνέχεια  του αιθέριου ελαίου.

Για κάθε είδος θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς την περίοδο συγκομιδής του και φυσικά το εμπορεύσιμο μέρος του φυτού αλλά και τη σωστή ώρα της ημέρας που είναι η πλέον κατάλληλη για το κάθε είδος

Ο τρόπος συλλογής, με το χέρι ή με μηχανήματα θα πρέπει να έχει προαποφασιστεί από την φύτευση ώστε να ρυθμιστούν κατάλληλα οι αποστάσεις.